Stadsbijen zijn productiever


bij

Uit de categorie onverwacht wetenschapsnieuws: bijen in de stad produceren veel meer honing dan hun collega’s op het platteland. En dat terwijl bijen het in de stad moeilijk hebben. Luchtvervuiling, habitatvernietiging, elektromagnetische smog en nog wat typische stadse zaken maken het voor bijen een hele klus om binnen de ringweg in leven te blijven.

En toch belonen ze de mensen ondanks alle ellende met meer honing, blijkt uit een studie die in Duitsland is uitgevoerd in opdracht van de politieke partij Gr√ľnen. In Berlijn bracht een bijenkorf 47 kilo op, in Hamburg kwam er veertig kilo van de raten gedropen. In landelijk gebied was de opbrengt gemiddeld 30 kilo per jaar.

De oorzaak hebben biologen van de Martin-Luther-Universität ook kunnen achterhalen. Het komt door stadsparken. Daar is de afgelopen jaren een trend te zien om meer verschillende bloemen en planten toe te staan. Die keuze vinden bijen erg prettig, ze hebben lekker veel bloemen om uit te kiezen. Die worden daardoor sneller bevrucht, waardoor er ook weer meer bloemen in het park bijkomen.

Op het platteland is het aanbod juist schraler, wat voor de bijen betekent dat ze langere afstanden moeten afleggen. Dat vertaalt zicht weer in minder honing. Maar wel gezondere bijen, want in landelijk gebied zijn ze duidelijk minder snel ziek en leven ze langer dan in de stad. Het beste van beide werelden zou eigenlijk ideaal zijn.

Maar zover is het nog lang niet. Het gaat al jaren slecht met de bijen. In landen als de VS en China moeten veel vruchtbomen al met de hand worden bevrucht, anders komen er bijvoorbeeld geen appels aan de boom te hangen. De bijen die dat vroeger deden, zijn in grote delen van de wereld al verdwenen of het gaan slecht met ze. Dat kan betekenen dat een heel ecosysteem instort, met alle gevolgen van dien.