Stad van de Apengod ontdekt


Het was niet meer dan een mythe, een legende. Maar nu hebben archeologen toch de mysterieuze Stad van de Apengod ontdekt. In de rimboe van Honduras hebben ze de resten gevonden van bebouwing die niet anders dan van deze stad kan zijn. Het wordt al de meest spectaculaire ontdekking sinds Tikal genoemd.

Volgens de National Geographic Society zijn in Honduras de resten van een piramide, aardwallen en standbeelden gevonden. Daartussen bevonden zich kleinere vondsten, als potscherven. Die waren goed te dateren en wijzen op bebouwing uit de jaren 1000 tot 1400. Dat is een volgende aanwijzing dat het om deze stad gaat, waarvan het bestaan nooit eerder is bevestigd.

De vondst, in de regio La Mosquitia, is om meerdere redenen spectaculair. De stad is waarschijnlijk gebouwd door een beschaving waar we bijna niets vanaf weten. Toen de Spaanse veroveraar Hernan Cortes door Midden-Amerika trok, hoorde hij overal over een stad met ongelooflijk rijke inwoners. Hij kon de plek echter nooit vinden.

Door de eeuwen heen is het steeds opnieuw geprobeerd de stad te ontdekken, ook al omdat de verwachting is dat er grote rijkdommen te vinden zijn. Nadat de vlieger Charles Lindbergh in 1927 rapporteerde dat hij vanuit de lucht een ‘witte stad’ had zien liggen, begon de goudzucht opnieuw. Of er veel edelmetalen liggen, heeft de NGS niet gezegd.