Staand vergaderen maakt creatiever


Het hoort bij de Nederlandse kantoorcultuur: het ellenlange vergaderen. Een groepje mensen rond een tafel en iedereen wil zijn zegje doen. Langzaam zakt het gezelschap in achter het formica tafelblad. Terwijl het ook anders kan: staand. Onderzoekers van de University of Washington (VS) lieten proefpersonen het script schrijven voor een video voor de universiteit.

De ene helft van de proefpersonen deed dat in een traditionele setting: aan een tafel. De andere helft werd in een ruimte gebracht waar geen meubilair aanwezig was. Zij vergaderden staan. Beide groepen droegen sensors om hun ‘lichamelijke opwinding’ te meten tijdens de vergadering.

Later werden de video’s beoordeeld door een andere groep. De mensen die staand hadden vergaderd, maakten een leuker filmpje, zo vond deze derde groep. De staande proefpersonen hadden bovendien hogere niveaus van opwinding en op opnames van hun vergadering was te zien dat ze hun ideeën makkelijker deelden.

De traditionele opzet leverde een tam filmpje op en mensen vertoonden terugtrekkend gedrag. Ze gooiden hun ideeën liever niet in de groep en probeerden hun inbreng steeds goed te beschermen, zodat anderen er niet mee aan de haal gingen. Het vergaderen leverde veel minder samenwerking op.

Volgens de onderzoekers – schrijvend in het vakblad Social Psychological and Personality Science – bewijst dit experiment dat de inrichting van een kantoor van groot belang is bij het stimuleren van creativiteit. Ze halen bovendien ander onderzoek aan waaruit blijkt dat staande vergaderingen korter duren. Omdat mensen graag weer van hun voeten af willen, zijn ze minder lang van stof.