Staand eten maakt voedsel minder lekker


staand eten

Eet je een stuk pizza terwijl je staat of loopt, dan smaakt het minder goed dan wanneer je de tijd neemt en even gaat zitten. Bovendien lijkt de pizza kouder en je eet er minder van. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of South Florida na verschillende experimenten. Dat lijkt vooral goed nieuws over over-eters, van staand eten wordt je slank.

Het omgekeerde is ook waar: smerig voedsel is ineens een stuk minder onaangenaam als je staat of loopt. Dus spruitjes kun je het beste in de wandeling eten.

Volgens de onderzoekers komt de verandering van smaak door de spanning die op het lichaam staat tijdens het staan. We spannen spieren aan, brengen het lichaam in verhoogde staat van alertheid. Dus schakelt het lichaam andere functies naar een lagere intensiteit. Daaronder smaak, dat van minder belang is dan je evenwicht bewaren.

Volgens de onderzoekers, die hun onderzoek publiceren in het blad Journal of Consumer Research, zouden aanbieders van staand eten, als pizzeria’s op stations, daar rekening mee moeten houden. Om hun klanten dezelfde smaaksensatie te bieden, zouden ze meer smaakmakers moeten gebruiken. Als zout.