Sporten verhoogt productiviteit


Sporten tijdens werktijd verhoogt de productiviteit op de werkvloer, concluderen Zweedse onderzoekers.

Blijf op je werk niet de hele dag achter je bureau hangen, maar maak eens een sprintje door de wandelgangen, ga kopietjes maken op een andere afdeling, of ga in de pauze een blokje om. Door te bewegen in de tijd van de baas, verzet je namelijk meer werk in minder uren.

Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het Karolinska Instituut en de Universiteit in Stockholm. De wetenschappers bestudeerden een groep werknemers in de tandartszorg. Sommige proefpersonen mochten 2,5 uur per week minder werken, maar moesten in die tijd wel intensief bewegen. Een andere groep had dezelfde vermindering in werkuren maar zonder verplichte sporttijd, en een derde groep moest gewoon de gehele 40 uur werken.

Sporten onder werktijd betaalt zich terug in productiviteit

De werknemers die 2,5 uur verplicht moesten bewegen waren het meest productief in hun werk. Ze gaven aan sneller te zijn, meer werk te verzetten in minder uren, en waren minder vaak ziek.

In Nederland heerst nog steeds de calvinistische arbeidsethos van hard werken, waardoor veel werknemers uit vorm hun tijd uitzitten, ook al komt er het laatste half uur niks meer uit hun vingers. Laat staan dat ze tijdens werktijd een half uur durven te gaan joggen. Toch zou dit de gezondheid van werknemers verbeteren, het ziekteverzuim mogelijk terugdringen, en ook nog het bedrijf ten goede komen, aldus de onderzoekers. Reden genoeg dus om dit onderzoek eens aan je baas voor te leggen.