Sporten maakt ook geestelijk fit


vrouw hardlopen geestelijk fit

Heb je een belangrijk examen voor de boeg? Ga dan vooral een stukje rennen vlak daarvoor. Van sporten word je namelijk ook geestelijk fit, hebben wetenschappers van de universiteit van Reims Champagne-Ardenne ontdekt. Sport zou zelfs een belangrijk medicijn kunnen zijn om dementie te voorkomen. Niet onbelangrijk: 15 minuten is al genoeg.

De Franse wetenschappers deden een experiment. Ze lieten honderd proefpersonen een eenvoudige intelligentietest maken, de zogenoemde Trail Making Test. Daarna werd de groep in twee stukken gedeeld. Een deel van de proefpersonen ging ontspanningsoefeningen doen. De andere groep ging met een trainer een stukje hardlopen op de campus.

Daarna maakten ze een zelfde soort test. Daarin was de groep die had hardgelopen duidelijk beter dan de controlegroep die alleen maar aan het ontspannen was. De hardlopers waren niet alleen preciezer, maar ook sneller bij het maken van de test.

Dat heeft volgens de onderzoekers niet alleen een lichamelijke reden. De hardlopers gaven ook aan zich energieker, sterker en beter voorbereid te voelen. Sport maakt je ook geestelijk fit, concludeerden de Fransen, zelfs als het maar een kwartier duurt.

(Acta Psychologica)