Sporten helpt tegen drankschade


Lang en veel drinken beschadigt de hersenen. Wetenschappers hebben ontdekt dat die ravage voorkomen en misschien ook wel teruggedraaid kan worden door heel veel te sporten.

Mensen die veel drinken krijgen problemen met hun geheugen omdat de hersenen minder goed werken. Hersenen bestaan uit grijze en witte stof. In de grijze stof wordt informatie opgeslagen en de witte stof zorgt ervoor dat verschillende hersendelen met elkaar kunnen communiceren. Als we ouder worden neemt de kwaliteit van de witte stof in de hersenpan af en alcohol versnelt dit proces.

Wetenschapper van de Universiteit van Colorado en Californie legden zestig proefpersonen onder een MRI-scan. Ze vroegen de deelnemers hoeveel ze dronken en hoe vaak ze zich in het zweet werkten en bekeken met die gegevens in hun achterhoofd de hersenscans. Uit de resultaten kwam duidelijk naar voren dat langdurig alcohol gebruik je brein in rap tempo veroudert, maar dat regelmatig sporten de schade vermindert.

Omdat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat ouderen scherp blijven, denken de onderzoekers dat sporten de kwaliteit van de witte massa in de bovenkamer zelfs kan verbeteren.

Foto: Flickr.com/Liz Henry