Sporten goed voor intelligentie


Sporten goed voor intelligentie

Geregeld sporten is goed voor je intelligentie. Wetenschappers van Oregon Health & Science University in de VS hebben bij muizen gezien dat ook je hersens meetrainen en beter worden.

Ze plaatsten proefmuizen op een regime van regelmatige oefeningen. Een controlegroep mocht juist niet te veel bewegen. Het ging niet om zware sport, maar om een eenvoudige wekelijkse oefening. Na afloop analyseerden de onderzoekers beide groepen muizen.

Toen zagen ze dat de sportmuizen meer zenuwverbindingen vertoonden in de hippocampus. Dit deel van het brein is betrokken bij de opslag van nieuwe kennis in de hersenen. Wie studeert, gebruikt het erg veel; het helpt bij de verwerking van informatie.

Maar de wetenschappers zagen ook dat sport het gen Mtss1L in de hersens activeert. Dit gen stimuleert de aanmaak en groei van zenuwverbindingen op cellulair niveau – mensen hebben het ook. Het verklaart waarom de sportende muizen beter werkende hersens hebben.

Welk type intelligentie toeneemt door sporten, willen dezelfde wetenschappers nu gaan onderzoeken, door de muizen specifieke taken te geven, voor en na sport.

(eLife)