Sporten goed voor de nachtrust


Mensen slapen beter als ze regelmatig sporten, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Ontspanning kan leiden tot een goede nachtrust, maar grappig genoeg kan fysieke inspanning dat ook. Tot deze conclusie kwamen wetenschappers van de Oregon State University in de Verenigde Staten.

Sport en gij zult lekker slapen

Uit een onderzoek onder 2600 mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar bleek dat de kwaliteit van slapen met maar liefs 65 procent toeneemt als we tenminste 150 minuten per week bewegen. Dat betekent elke dag bijvoorbeeld 20 minuten joggen. Proefpersonen die zich aan een dergelijk bewegingsschema hielden, gaven niet alleen aan beter te slapen, ook overdag voelden ze zich minder slaperig.

Deze studie bewijst maar weer hoe belangrijk beweging is voor onze gezondheid. Tussen de 35 tot 40 procent van de Amerikanen kampt met slaapproblemen en een nog groter percentage heeft last van overgewicht. Slaap- en dieetpillen rollen als warme broodjes over de toonbank. Door de afstandsbediening wat vaker te ruilen voor het tennisracket kunnen deze problemen grotendeels worden opgelost, bevestigt dit onderzoek.

Bron: Mental Health and Physical Activity. Foto: Aletia, Dreamstime