Spontaan genezen van Aids


Franse onderzoekers hebben een mutatie ontdekt die zorgt dat twee mannen al minstens drie jaar HIV hebben, maar geen Aids ontwikkelen. Bij de mannen is de genetische code wordt veranderd, wat werd veroorzaakt door de activering van een stof bekend als APOBEC enzymen in het lichaam.

De wetenschappers waren gefascineerd door de twee patiënten, omdat geen van beide symptomen had ontwikkeld, ondanks besmetting met hiv. Eén van de mannen werd 30 jaar geleden al seropositief, de andere werd gediagnosticeerd in 2011. Beide hadden het virus in opmerkelijk kleine hoeveelheden in het bloed, waardoor ze geen symptomen of een slechte gezondheid ontwikkelden.

De onderzoekers van het Franse Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) zijn van mening dat deze twee patiënten niet uniek zijn. Hun gebrek aan symptomen is een gevolg van een evolutionaire ontwikkeling tussen sommige mensen en het virus – een fenomeen dat bekend staat als endogenisering.

De Fransen denken dat ongeveer 1 procent van de mensen die besmet zijn met HIV van nature in staat moeten zijn om het virus onder de duim te houden. Dat zulke ‘overlevers’ bestaan, was al bekend. Niemand wist tot nu toe echter wat het genetische mechanisme was.

Wat ze ontdekten, is dat bij deze mannen een genetische mutatie plaats heeft gevonden waardoor het lichaam het APOBEC enzym niet onderdrukt. Dat enzym grijpt op zijn beurt weer in bij het HIV-virus. Daardoor kan dat virus zich niet meer verspreiden door het lichaam.

Nu is het zaak om deze spontane mutatie bij andere patiënten te laten plaats vinden. Dat gaan de onderzoekers nu proberen, schrijven ze in het vakblad Clinical Microbiology and Infection.