Spontaan bewegende gel gemaakt


Mix eiwitbuisjes uit koeienhersenen en zogenoemde motoreiwitten uit bacteriën samen in een waterige oplossing. Voeg daaraan ook nog wat polymeren toe en zie daar: spontaan bewegende geldruppels. Dat levert mooie plaatjes op onder de microscoop. Dat ontdekte een groep natuurkundigen van de Brandeis University (VS).

De wervelende patronen van de bewegende gel. (Foto: T. Sanchez et al./Nature (2012))

De motoreiwitten dienen voor de eigenlijke beweging van de gel. In mens en dier zorgen deze krachtpatsers onder de eiwitten voor de beweging van spieren. Door de toevoeging van de brandstof voor cellen, ATP, begonnen de motoreiwitten in de gel spontaan over de eiwitbuisjes te ‘rijden’. De polymeren zorgden ervoor dat de afstand tussen de buisjes werd overbrugd, waarna de duizenden eiwitbuisjes in allerlei wervelende patronen langs elkaar heen begonnen te schuiven.

De hoeveelheid ATP bepaalde de bewegingspatronen die de gel vertoonden. Ook kon de manier waarop de eiwitbuisjes langs elkaar bewogen worden veranderd door de hoeveelheid ervan bij het maken van de gel aan te passen.

Volgens de onderzoekers kent de zelfbewegende gel een hoop toepassingen. Zo kunnen er nieuwe typen beeldschermen van worden gemaakt. Ook kunnen de geldruppels een handige manier zijn om medicijnen af te leveren op de plek waar het hoort te werken.

Een filmpje van de bewegende gel is hier te bekijken.

Follow Faqtman on Twitter