Spionagesysteem maakt auto’s tienerproof


Stel: Je hebt net een nieuwe auto en je 19-jarige zoon wil er graag een stukje in rijden. Mag dat of niet? Ford heeft onderzoek gedaan en ontdekte dat de meeste ouders hun kinderen wel in hun auto willen laten rijden, maar dat ze bang zijn dat hun kinderen te hard of op andere manieren onveilig rijden. Om hier wat meer invloed op uit te oefenen, komt het automerk met een ‘Big Brother’ systeem dat de bestuurder in de gaten houdt.

Foto: mynameisharsha

De fabrikant heeft autosleutels ontwikkeld die een van tevoren gekoppeld profiel activeren wanneer de auto gestart wordt. Door de kinderen een eigen autosleutel te geven, wordt het tiener-profiel geactiveerd. Een speciaal programma dat erop gebouwd is de bestuurder zo veilig mogelijk te laten rijden. Wanneer de maximum-snelheid is bereikt, klinkt er een gong en geeft een stem aan dat het beter is om langzamer te rijden. De radio kan begrensd worden waardoor zoon of dochterlief het verkeer nog kan horen. En in geval van nood, bijvoorbeeld bij een aanrijding, wordt er een bericht met de locatie van de auto naar de hulpdiensten verstuurd.

Paul Mascarena, het hoofd van Ford’s technische afdeling, was in het begin een beetje huiverig om deze techniek te gebruiken: “We hebben deze nieuwe techniek in Amerika getest. We dachten dat jongeren het niet fijn zouden vinden als ‘Big Brother’ met hen mee zou kijken, maar ze vinden het eigenlijk wel prima omdat ze de auto van hun ouders nu vaker mogen lenen. En voor ouders is het ook fijn want zij hebben nu iets meer rust wanneer hun kroost de auto leent.”

Deze nieuwe techniek, die Ford ‘MyKey’ noemt, is niet alleen handig voor ouders. Ook leasemaatschappijen en autoverhuurders kunnen er profijt van hebben.

Follow Faqtman on Twitter