Spionagegans blijkt zwaan


Dat de gemoederen in Egypte deze dagen zeer verhit zijn, blijkt wel uit een verhaal uit de provincie Qina. Daar namen dorpsbewoners vorige week een vogel gevangen met op zijn rug een ‘spionage-apparaat’. Proberen de generaals in Caïro nu via de lucht op de eigen bewoners te spioneren?

De lokale autoriteiten namen de zorg voor de vogel op zich en meldden dat het om een gans ging. Media in Caïro kregen lucht van het verhaal en maakten van het arme beest in de koppen een eend. Pas nadat een veterinair deskundige naar Qina was gereisd, kwam het verlossende woord.

De vogels is een zwaan en het spionage-apparaat is een GPS zender die door een Franse universiteit op het dier was vastgemaakt om migratiepatronen te onderzoeken. De zwaan is inmiddels vrijgelaten om zijn weg naar het zuiden te vervolgen.

Het is niet de eerste keer dat een spionagevogel voor opwinding zorgt in het Midden Oosten. Een Gier werd in 2011 in Saudi-Arabië gevangen met om zijn poot een GPS apparaat van de universiteit van Tel Aviv. Hoe het daar mee is afgelopen, is niet bekend.