Spinnenbrug door nieuwe truc


Tropische spinnen lukt het met een nieuwe truc hun web als een brug over rivieren te spannen.

Op het tropische eiland Madagaskar spant een pas ontdekte spinnensoort draden van soms vijfentwintig meter dwars over rivieren. Hoe de spin dat klaarspeelt was een raadsel. Totdat een team biologen de jungle introk om het gedrag in het wild te bestuderen en te filmen. De spinnensoort Caerostris darwini -vernoemd naar de ontdekker van evolutie Charles Darwin- gebruikt een speciale web-bouw methode, anders dan die van andere web-bouwende spinnen, schrijven de onderzoekers in vakblad PloS one.

webbouwende spin Madagaskar

Veel spinnen beginnen hun web door drie zijdedraden tussen vaste punten te spannen, waarmee zij grofweg een driehoek vormen. Binnen die driehoek brengen ze vervolgens ´spaken´ aan. Die stervormig uitwaaierende lijnen worden vervolgens verbonden met dwarsdraden tot het bekende schijfvormige spinnenweb. De bruggen bouwende Darwinspinnen doen het anders. Vanaf een hoog punt langs de rivier, bijvoorbeeld een boomtak, laat hij zich zakken aan een speciale hanglijn. Vervolgens spuit de spin tientallen dunne zijdedraden tegelijk uit zijn achterlijf, die na een kleine halve minuut samenklonteren tot een draad. De zo uitgeworpen draad lichte en dunne ´overbuggingszijde´ met aan het eind een pluimpje waait naar de overkant van de rivier. Zo gauw deze werplijn daar op een vast punt vastplakt, trekt de spin de draad strak.

De definitieve brug maakt de spin door al de eerste lijn opetend de rivier over te steken, tegelijkertijd een nieuwe zware brugdraad spinnend van de sterkste bekende spinnenzijde. Vervolgens laat hij halverwege de brug een lijn zijde loodrecht omlaag vieren, totdat dit vasthecht aan stenen of een boven het water uitstekende stok in de rivier. De spin vult nu de ruimte tussen de stevige driespunt-ophanging op met spaken en dwarsdraden, maar alleen onder de zware bruglijn. Precies waar de spin zijn web wil, vlak boven het water waar sappige insecten vliegen.

Bekijk een schema van de bijzondere webbouw hier, film hier: brugspin