Spinnenaanval bevroren in tijd


Over toeval gesproken. Ergens 100 miljoen jaar geleden valt een spin een gevangen prooi in zijn web aan. En precies op dat moment druipt een naaldboom hars op beiden, waardoor het tafereel in barnsteen gevangen raakt. Die vondst is gedaan door Amerikaanse onderzoekers en beschreven in het vakblad Historical Biology.

Gevangen in barnsteen: een spin die een wesp in zijn web aanvalt. (Foto: Oregon State University)

De vondst is uniek in zijn soort; nooit eerder werd een fossiel van een spinnenaanval gevonden. En nog wel eentje die plaatsvond in het tijdperk van de dinosauriërs.

Een andere bijzonderheid is de aanwezigheid van nog een spin verderop in het web. Volgens de onderzoekers is dit het oudste bewijs van sociaal gedrag tussen spinnen. Zulk gedrag is nu zeldzaam; spinnen leven vaak alleen en zijn zelfs kannibalistisch ingesteld.

De prooi is waarschijnlijk een parasitaire wesp. Zulke wespen leggen hun eitjes in het lichaam van spinnen, waarna de larven de spin van binnenuit opvreten. Dit keer was het tijd voor wraak, moet de spin hebben gedacht. Helaas kon hij zijn aanval nooit afmaken.

Follow Faqtman on Twitter