Spinnen kunnen slapen


Kunnen spinnen een uiltje knappen, net als wij? Wetenschappers namen de proef op de som en filmden spinnen tijdens de nachtelijke uren. Ze ontdekten patronen die sterk lijken op slaapfasen. Op de beelden is namelijk te zien dat de pootjes van de spinnen bewogen op een schokkerige manier. En hun ogen gingen heen en weer.

Het patroon lijkt sterk op de REM-slaap bij de mens. Oftewel Rapid Eye Movement. Dit is de “actieve” slaapfase waarin we dromen. Onze ogen gaan dan heen en weer en ons brein vertoont veel activiteit. Sommige vogels en zoogdieren hebben ook zo’n REM-slaap.

Wetenschappers van een Duitse universiteit raakten nieuwsgierig naar de slaapgewoonten van spinnen, toen ze de insecten ’s nachts aan een draad zagen hangen in hun laboratorium. Het blijkt dat ze vaste slaappatronen hebben, net als mensen.

De jonge springspinnen in het lab hebben vier paar ogen die ze bewegen tijdens het jagen op hun prooi. En ze vertonen dus ook oogbewegingen tijdens hun slaap. De beestjes zijn ook doorzichtig wat handig is voor het onderzoek.

De wetenschappers gaan de spinnen verder bestuderen. Ze zijn vooral benieuwd naar de functie van de REM-slaap bij insecten.