Spinnen houden van hengelen


Ooit gehoord van spinnen die van vis en zo nu en dan een kikkertje houden? Bij deze: ze bestaan.

De spinnen stellen zich aan de waterkant op, of op een blad van een waterplant, en wachten tot iets eetbaars voorbij zwemt. Door hun waterafstotende huidoppervlak breken hun pootjes niet de wateroppervlaktespanning en kunnen ze over water lopen en hun prooi grijpen. Ze kunnen zelfs zwemmen en duiken.

Vissende spinnen wisselen hun visdieet af met insecten. Maar insecten bevatten minder eiwitten en andere voedingstoffen dan vissen. Dus ‘hengelen’ loont de extra inspanning.

De spinnen vangen soms vissen die veel groter en zwaarder zijn dan zijzelf. Net als andere spinnen bijten ze met gif en moeten enzymen eerst de vis ‘verteren’ voordat ze hem kunnen opeten. Dat doen ze op vaste land, waar het slachtoffer niet kan ontsnappen en er ruim de tijd is voor het verorberen van het dier.

Hun acht ogen spelen een kleine rol bij de jacht. Met hun poten voelen ze rimpelingen in het water, of voelen ze de rugvin van een nietsvermoedend visje. Sommige spinnen zetten hun achterpoten schrap achter een steen en wachten zo af.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat deze vissende spinnen beperkt waren tot een paar plekken in de wereld. Maar ze blijken wijdverbreid en zeer handige jagers. Onderzoekers van de universiteiten van Basel en West-Australië hebben een overzicht gemaakt van spinnen die vissen vangen. Ze publiceren hun bevindingen in PLOS One. Op de foto van Peter Liley, Moffat Beach, Queensland (Australië) zie je een Dolomedes facetus een visje aan wal slepen, of liever op een blad van een waterplant.