Spin kijkt dansje af


Steeds meer diersoorten blijken belangrijke informatie af te kijken van soortgenoten. Zelfs dansende mannetjesspinnen.

Het is een nieuwe ontdekking in het onderzoek naar diergedrag. Bekend was dat dieren vaak subtiele signalen oppikken uit hun omgeving, over prooien bijvoorbeeld, of schuilplaatsen. Maar dieren blijken ook heel heel alert zijn op bepaalde signalen die soortgenoten uitzenden, waar zij veel aan kunnen hebben zonder er zelf iets voor hoeven doen.

Mannetjes van de nachtegaal, een ´s nachts zingende vogelsoort, luisteren in het donker naar hun zingende rivalen om erachter te komen hoe sterk ze zijn. Kanoetstrandlopers, vogels van de Waddenzee, zien aan groepsgenoten die extra vroeg terug komen van voedseltochten waar het meeste eten te halen valt. Ook bij zoogdieren is afkijkgedrag ontdekt. Of relatief simpelere dieren het klaarspelen zulke complexe informatie af te kijken, was nog de vraag. Tot nu.

Wolfspin: kan ik ook, zo dansen

Biologen van onder meer de universiteit van Ohio en Cincinnati (V.S.) bestudeerden daarvoor uit het wild gevangen mannetjes van een Amerikaanse wolfspin – vrij grote spinnen die geen web bouwen, maar vanuit een holletje prooien overvallen. Mannetjes wolfspinnen maken vrouwtjes het hof door met de poten te trommelen, in een soort dansje. De onderzoekers testten ruim twintig mannetjes-wolfspinnen door ze op een iPod opgenomen beelden van een dansende soortgenoot te tonen.

Steevast gingen de de mannetjes in antwoord zelf met de poten tikken. Zij dansten significant langer en intenser tijdens het zien van een dansende rivaal, en gingen vaak nog daarmee door na het eindigen van de videoclip. Ook toen de beelden van dansende mannen met de computer werden gemanipuleerd om meer of minder intense dansen te tonen, pasten de afkijkende mannetjes hun dansintensiteit daarop aan.

Een extra onderbouwing, volgens de onderzoekers, dat wolfspin-mannetjes informatie van andere mannetjes oppikken over mogelijk paarbereide vrouwtjes in de buurt – een handige strategie wanneer potentiële partners dun gezaaid zijn.

Bron: Biology Letters, online 4 januari; Beeld: Flickr, graftedno1.