Zo voelt een spijker in je kop – maar dan letterlijk


spijker in je kop

Oké, het is geen spijker maar een schroef. Maar het gevoel zal voor het 13-jarige Amerikaanse slachtoffer min of meer hetzelfde zijn. De jongen kreeg het metalen object in zijn hoofd tijdens een ongelukje; hij was lekker bezig om met neven een boomhut te bouwen. Toen viel de jongen naar beneden, met een plank waaruit deze schroef stak. Het ding viel precies verkeerd en boorde zich in zijn schedel.

‘Er zit iets in mijn haar’, zei de jongen toen hij overeind krabbelde. Die opmerking verdient de prijs voor het understatement van het jaar, de plank zat vast aan zijn hoofd. Zijn oom en tante belden toch maar een ambulance. Die brachten hem met plank en al naar het ziekenhuis. Daar bleek het kreng verder in de schedel te zitten dan eerst gedacht. Een röntgenfoto toonde dat het maar een millimeter scheelde of een belangrijke ader was gepenetreerd door het object. Was de ader geraakt, dan was de jongen waarschijnlijk doodgebloed.

Omdat het lokale ziekenhuis de operatie niet aandurfde, werd de patiënt per helikopter overgebracht naar het beroemde Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore. Daar haalde een team van chirurgen eerst de plank grotendeels weg en daarna de schroef. De operatie was zo gecompliceerd, dat ze er maar gelijk een paper over schreven voor een medisch vakblad. De jongen met de spijker in zijn kop is nu officieel opgenomen in de medische geschiedenisboeken onder het kopje ‘bizar’.

Daar heeft hij gezelschap van de man die een zuignap niesde, de vrouw met 27 contactlenzen in haar oog en het stel dat zulke ruige seks had, dat zij er geheugenverlies aan overhield.

De jongen maakt het inmiddels goed, maar als hij over een paar jaar zijn eerste biertje drinkt, zal hij vast nog wel eens denken aan die keer dat hij écht een spijker in zijn kop had.