Spijbelen is dodelijk


Kinderen die geregeld spijbelen hebben zes keer meer kans om te sterven voor hun vijftigste.

Tot deze opmerkelijk conclusie komen statistici van Cardiff University in Wales. Ze volgden Meer dan vierhonderd jongens uit het zuiden van Londen, allen met dezelfde socio-economische achtergrond. De jongens werden gevolgd vanaf de leeftijd van acht tot en met achtenveerrtig.

Zestien procent van de jongens die zich op school misdroegen, of die zelfs met de kinderrechter in aanraking kwamen, waren dood op hun achtenveertigste. Ter vergelijking: slechts 2,6 procent van de brave jongens was het hoekje om.

De onderzoekers konden 365 van de iets meer dan vierhonderd mannen aan het eind van de studie traceren. Zeventien waren gestorven, zeventien waren gehandicapt. Vrijwel allemaal spijbelaars. De ondeugende jongens hadden bovendien 3,5 keer meer kans om te zijn veroordeeld voor een misdrijf dan de anderen.

F002/0624

Opmerkelijk: de dood van de spijbelaars werd niet veroorzaakt door drugs of geweld, maar door hart-en vaatziekten, kanker en andere veel voorkomende ziekten. Volgens de onderzoekers een teken dat de basis voor dat soort ziekten vaak al wordt gelegd in de kindertijd.

De studie is gepubliceerd in het decembernummer van het Journal of Public Health.

Foto: Science Photo Library.