Spiegels moeten klimaat redden


De maatregelen om de opwarming van de aarde te stoppen worden drastischer. Spiegels in de ruimte?

Volgende maand begint het circus opnieuw. Ambtenaren en politici uit de hele wereld vliegen in broeikasgas producerende vliegtuigen naar een plek waar het zo warm is dat de broeikasgas producerende airconditioning de hele dag aan staat. Jawel, we krijgen weer een klimaatconferentie.

'Klimaatschepen' als deze moeten wolken gaan maken die het zonlicht reflecteren. Afbeelding: Nasa.

Maar waar vorige conferenties uitblonken in nietszeggendheid, willen de deelnemers nu in Peru spijkers met koppen slaan. De Britse krant The Guardian citeert uit een aantal documenten die vóór de conferentie aan deelnemers zijn uitgereikt.

Daarin worden plannen gepresenteerd om de straling van de zon meer te reflecteren. Die variëren van eenvoudig (meer daken zouden wit moeten zijn), via vreemd (metaalkleurige balletjes in de zee moeten licht reflecteren) tot waanzinnig (enorme spiegels in de ruimte moeten zonlicht opvangen vóór het de aarde bereikt).

Veel van deze ideeën zijn eerder bedacht, maar de 60 wetenschappers die de conferentie voorbereiden willen dat ze nu serieus worden overwogen. Het doel van de top is om de opwarming tot 1,5 graad te beperken. Daarvoor zijn drastische maatregelen nodig, vindt de Verenigde Naties.