Spiegels helpen flamingo’s voortplanten


Het Britse Marwell Wildlife Park heeft al bijna veertig jaar flamingo’s en in al die jaren hebben de vogels zich nog geen een keer voortgeplant. De vogels leken het prima naar hun zin te hebben, maar toch kwamen ze maar niet in de juiste stemming om kleintjes te maken. Op een bijeenkomst van Britse dierentuinen en aquaria hoorde een verzorger de gouden tip: spiegels!

Flamingobaby uit 't Albuquerque Biopark (Foto: Albuquerque Biopark)

Gordon Campbell, curator van de vogelafdeling in de Britse dierentuin vertelt Daily Mail: “De invoering van spiegels lijkt bizar, maar het sluit goed aan bij de instincten van deze vogels. In het wild bestaan flamingokolonie’s uit duizenden vogels, dat geeft hen een veilig gevoel en zorgt ervoor dat ze durven te gaan broeden.”

Flamingobaby uit San Diego (Foto: San Diego Shooter)

De verzorgers besloten de vogels te foppen door ze het gevoel te geven dat ze in een grote kolonie leefden, ze plaatsten spiegels en pompten wat extra flamingogeluiden door de speakers. En dat werkte. Campbell: “We merkten al snel dat de vogels nesten begonnen te maken. Toen hebben we zelf nepnesten met nepeieren neergelegd en binnen vijf dagen hadden we ons eerste ei.”

Na een maand broeden stak de eerste flamingo-baby zijn snavel door het ei. Momenteel worden er nog acht eieren uitgebroed dus de kleine krijgt snel speelkameraadjes. Jonge flamingo’s zijn trouwens grijs, pas rond hun tweede verjaardag worden ze roze.

Follow Faqtman on Twitter