Spidermans web kan trein stoppen


In de film Spiderman 2 houdt de superheld een trein tot staan vlak voor het van de rails dreigt af te vliegen. Maar kan een materiaal met de kracht en taaiheid van een spinnenweb echt een razende trein stoppen? Volgens natuurkundestudenten van de University of Leicester is het antwoord daarop ‘ja’.

De drie studenten berekenden de benodigde kracht van een dergelijk spinnenweb. Dat deden ze aan de hand van de snelheid van vier New Yorkse metrowagonnen, de tijd tot het kleven aan het web en het rijvermogen van de trein. Ze kwamen uit op een kracht van 300.000 Newton.

Die kracht betekent dat de zijdedraden van het web een stijfheid van 3,12 gigapascal moeten hebben, iets wat de meeste wielwebspinnen prima aankunnen. Verder zou het web een taaiheid van bijna 500 megajoule per vierkante meter oppervlak moeten bezitten. Dat is vergelijkbaar met het web van de wielwebspin Caerostris darwin (de Darwin-spin), die het record houdt van sterkste spinnenweb ter wereld.

Kortom, de mythe dat een spinnenweb zo sterk als staal is, zou weleens waar kunnen zijn. En dat maakt de Spiderman-films realistischer dan je denkt.

Beeld: NDTV