Sperma zwemt spiraalsgewijs


Zaadcellen blijken niet rechtdoor, maar in spiraalvorm richting eicel te zwemmen. Dat blijkt uit de eerste driedimensionale video ooit van zwemmend sperma.

De onderzoekers maakte niet gebruik van een conventionele microscopenlens, maar van een lichtgevoelige chip onder de bekeken monsters. Een rood LED-lampje bescheen de zaadcellen van bovenaf, waardoor hun schaduwen op de chip vielen. Die kon daarmee vervolgens de horizontale bewegingen van de zwemmertjes registreren. Dankzij een blauw LED-lampjes vanuit een andere hoek kon de chip de verticale zwembewegingen waarnemen. Vervolgens werden de gegevens samengevoegt tot een filmpje:

Meer dan negentig procent van het sperma bleek – min of meer – in spiraalvorm te zwemmen. Vijf procent hiervan deed dit zelfs in perfect spiralen van 0,5 tot 3 millimeter doorsnede (ter vergelijking: de kop van een zaadcel zelf is ongeveer 3 millimeter groot).

Het is volgens de wetenschappers nog te vroeg om te speculeren over de fysiologische functie van het ongewone zwempatroon. Daarvoor moet er meer onderzoek worden gedaan naar verschillende omstandigheden tijdens de zwempartij, zoals het effect van de zuurgraad die het sperma ondervindt op weg naar een eicel.

Follow Faqtman on Twitter