Sperma in vrouwenbrein


Opmerkelijk onderzoek uit Canada. Sperma bevat een stof die een uitwerking heeft op de vrouwelijke hersens. Dat een dergelijke stof – ovulation-inducing factor (OIF) – in het sperma van zoogdieren zit, was al bekend. Vrouwelijke lama’s hebben bijvoorbeeld gelijk een eisprong als ze met sperma in aanraking komen.

Nieuw is dat onderzoekers nu hebben ontdekt dat het goedje, dat ook in menselijk sperma voorkomt, door het vrouwelijk lichaam wordt opgenomen. Het reist door het lichaam om uiteindelijk zelfs in de hersens van vrouwen uit te komen. Daar werkt het in op de hypothalamus, een deel van het brein da zorgt voor de hormoonhuishouding.

In de hersens van een vrouwtjeslama zorgt deze stof voor de aanmaak van een hormoon dat zorgt voor de eisprong. En bij mensen van het vrouwelijk geslacht? Dat moeten de onderzoekers nog uitzoeken. Ze denken dat de stof bij mensen niet zorgt voor ‘directe’ vruchtbaarheid via een eisprong, maar dat als de stof vaak in het vrouwelijke brein terecht komt, wel de indirecte vruchtbaarheid toeneemt. Zo zou een vrouw die vaak met sperma in aanraking komt, na bevruchting meer hormonen produceren die zorgden dat een zwangerschap goed afloopt.

Conclusie: als je zwanger wilt worden, moet je nog vaker seks hebben.

Follow Faqtman on Twitter