Sperma met kernkop medicijn tegen kanker

Medicijn komt op juiste plek aan


sperma met kernkop

Een sensationele medische ontwikkeling in Duitsland. Daar zijn wetenschappers er in geslaagd om spermacellen te voorzien van een soort kernkop met daarin medicijnen. Ze kunnen de spermacellen via een soort afstandsbediening naar een tumor sturen om de medicijnen daar ter plekke te deponeren. Zo komt het medicijn precies op de juiste plek aan.

Deze methode maakt gebruik van het feit dat spermacellen een zweepstaart hebben waarmee ze zich voortbewegen. Zo komen ze bij een eicel terecht. Maar je kunt de kracht van die staartjes natuurlijk ook gebruiken om andere stoffen in het lichaam voort te bewegen. Sperma is opmerkelijk stevig en overleeft in vijandige omgevingen als de vagina, zonder door het immuunsysteem te worden vernietigd.

Dus gaven de wetenschappers van het Leibnitz Instituut de spermacellen van een stier een soort kraagje mee. Daarin zat een chemische lading die helpt bij het krimpen van tumoren. In de kraag zit bovendien ijzer, zodat ze het pad van de spermacel konden beïnvloeden met hulp van een magnetisch veld. Zo kwamen de medicijnen op exact de juiste plek aan. Dat is gunstig, aangezien de stoffen waarmee kanker wordt bestreden erg giftig zijn.

Tot nu toe hebben de Duitsers deze methode in het laboratorium toegepast, de volgende stap is om te experimenteren met het menselijk lichaam. In eerste instantie willen de onderzoekers zich concentreren op kankersoorten die voorkomen in de vrouwelijke voorplantingsorganen, zoals baarmoederhals- en eierstokkanker. Het is de omgeving waar het sperma zich van nature het meest ’thuis’ voelt. Maar er is waarschijnlijk geen enkele reden waarom het elders in het lichaam niet ook zou werken.

De wetenschappers verwachten dat deze methode al in de nabije toekomst kan worden ingezet bij de behandeling van tumoren. Ze moeten enkele onderdelen van hun nieuwe manier van kankerbestrijding nog perfectioneren, maar zien geen grote beren op de weg. Ze willen alleen nog een methode vinden om het ijzeren kraagje weer uit het lichaam te krijgen.