Spelevaren in deep space


Met een zeilschip naar Mars? Het gaat vast ooit gebeuren nu de Japanners hun eerste deep space ruimteschip met zeil lanceren.

Het Japanse ‘ruimtejacht’ wordt aangedreven door een groot zeil waarop zonnedeeltjes op afketsen. De kracht waarmee dat gebeurt, stuwt het schip voort. Het zeil heeft de vorm van een enorme vlieger (met een diagonaal van 20 meter) en is zo dun als een menselijke haar. Het materiaal bevat zonnecellen voor de opwekking van energie.

18 mei 2010 slaat Ikaros zijn vleugels uit
18 mei 2010 slaat Ikaros zijn vleugels uit

Zolang de zon ‘schijnt’ kunnen de Japanners vliegen, in de schaduw of verder van de zon zijn ze afhankelijk van hun energiereserve.

Op 18 mei aanstaande wordt het gevaarte met een raket in de ruimte gebracht, vanaf ruimtecentrum Tanegashima in zuid Japan. Het zal de eerste keer zijn dat de technologie in ‘deep space’ wordt gebruikt. Het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) hoopt het ruimteschip te besturen door de hoek van het zeil aan te passen. De bouw kostte 16 miljoen dollar.

Zo'n zeil uitklappen is nog best ingewikkeld
Zo'n zeil uitklappen is nog best ingewikkeld

Het gevaarte heeft de naam Ikaros meegekregen, vernoemd naar een personage in de Griekse mythologie die met zelfgemaakte vleugels te dicht bij de zon vliegt en daardoor neerstort. Boodschap van het verhaal: hoogmoed komt voor de val.

Opmerkelijk vaak kiezen bedenkers en bouwers van vliegprojecten toch voor deze naam. In dit geval is het trouwens ook een acroniem voor Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun. Je moet er maar op komen.

Tegelijk met Ikaros zal ook Akatsuki de ruimte in worden geschoten, een satelliet met Venus als bestemming. Akatsuki zal samenwerken met Venus Express, een Europese satelliet.

De Japanners timmeren flink aan de weg met nog meer boude plannen. Later dit jaar willen ze een nog groter ruimtejacht lanceren, met een diagonaal van 50 meter. Dat moet naar Jupiter en de Trojaanse Asteroiden zeilen.

Ikaros 'zeilt' naar deep space
Ikaros 'zeilt' naar deep space

In 2020 moet op de maan een vaste basis staan, en wel een ´Strategic Headquarters for Space Policy´. Een robot zou er over vijf jaar allerlei klussen moeten opknappen. Aanvankelijk voelden de Japanse ontwerpers wel iets voor een tweebenige robot, maar daar zijn ze vanaf gestapt. Wielen zijn praktischer.

Half april hebben Japan en Nederland een overeenkomst gesloten om meer te gaan samenwerken.

Beeld: JAXA.