Spektakel aan de sterrenhemel


Deze dagen begint komeet Lovejoy steeds beter zichtbaar te worden. Met wat geluk met het blote oog. Lovejoy is een mooie, heldere komeet die aan de zuidelijke hemel te zien is. Vanaf december is hij met sterrenkijkers goed zichtbaar, maar door zijn opmerkelijke helderheid zal hij ook zo te zijn zijn.

De komeet, genoemd naar de Australische hobby-astronoom Terry Lovejoy, is momenteel slecht te zien omdat de maan nog erg helder is, maar vanaf volgende week wordt die bron van licht steeds zwakker, waardoor je de staart goed moet kunnen zien aan de zuidelijke hemel. Zeker nu hij steeds dichter bij de zon komt en beter wordt beschenen.

Zijn dichtste punt bij de aarde is op 70 miljoen kilometer. In kosmische verhoudingen is dat zeer dichtbij. Toch is vooral de nabijheid bij de zon bepalend voor de waarschijnlijkheid dat mensen hem zien. Komende weken suist hij verder naar de zon.

Lovejoy was eerst vooral op het zuidelijke halfrond te zien, maar vandaag kruist hij de evenaar en wordt hij voor mensen op het noordelijk halfrond beter te zien.