Speed daten nekt je beslissingen


Speed daten leidt meestal niet tot liefde. De overvloed aan keuze maakt mensen namelijk slechte beslissers. Dit is aangetoond door een econoom van de University of Essex en een psycholoog van de University of Edinburgh.

Speed daten leidt tot slechte beslissingen door de grote stroom aan informatie. Mensen kunnen maar een beperkte hoeveel informatie en variatie aan. Ze komen tot deze conclusie na een analyse van de beslissingen van 1.870 mannelijke en 1.868 vrouwelijke deelnemers aan 84 commerciële speed date-bijeenkomsten.

Deelnemers ontmoetten telkens gedurende drie minuten een andere deelnemer. Vervolgens gaven ze binnen 48 uur hun beslissing door. Opmerkelijk resultaat was dat hoe groter het aanbod van dates, hoe lager het aantal matches. Mannen bleken iets beslisvaardiger dan vrouwen. Maar de meesten verlieten de bijeenkomsten zonder potentiële partner. Zelfs een grotere variatie tussen deelnemers in leeftijd, lengte, opleiding en beroep leidde tot minder succesvolle ontmoetingen.

Een mogelijke verklaring kan zijn dat mensen evolutionair gewend zijn om weinig keuze te hebben wat betreft geliefden, zo oppert één van de onderzoekers. Organisatoren van speed dating-bijeenkomsten verwerpen de uitkomsten. Zij wijzen op de macht van het getal: hoe groter het aanbod, hoe groter de kans dat er iemand bij is waarmee het klikt.

Uit eerdere onderzoeken – onder meer aan de Radboud Universiteit Nijmegen – blijkt dat mensen veel minder rationele beslissers zijn dan we denken. Te veel informatie, variabelen en keuzen brengen ons in de war.

De resultaten van het Britse onderzoek zijn gepubliceerd in Biology Letters. Beeld: theG

Follow Faqtman on Twitter