Spectaculaire video toont aanval Corona op hersens


Het wordt steeds duidelijker hoe een infectie met het coronavirus ook de hersens kan beschadigen. Het kan de bloedtoevoer naar het menselijk brein verstoren, hersenweefsel beschadigen met bepaalde immuunmoleculen of zelfs hersencellen aantasten. In een video hebben onderzoekers nu met een microscoop vastgelegd hoe zo’n aanval eruitziet.

De video is gemaakt door onderzoekers van het Franse Institut Pasteur. Zij hebben de video ingediend voor de Nikon Small Motion Award 2021. Op de beelden is te zien hoe het coronavirus de hersencellen van een vleermuis aantast en zich ermee versmelt. Om het microscopische drama vast te leggen, namen de onderzoekers gedurende een periode van 48 uur om de tien minuten een foto van de cellen die met SARS-CoV-2 waren besmet.

Hieruit blijkt hoe de ziekteverwekker cellen omvormt tot zogenaamde virusfabrieken voordat hij de gastheercel doet afsterven.

Het is hetzelfde proces als bij de mens, met het enige verschil dat vleermuizen niet ziek worden van een infectie. Bij de mens daarentegen richt het virus aanzienlijk meer schade aan. Het virus is bijzonder verraderlijk, omdat het het immuunsysteem misleidt. Zo slaagt het er vaak in te voorkomen dat geïnfecteerde cellen worden opgespoord, en zelfs tijdens de fusie blijft het vaak onopgemerkt.