Spectaculair: de Ugrunaaluk Kuukpikensis


Price Creek Alaska

Je kunt de naam van het dier bijna niet uitspreken. Maar de vondst van de Ugrunaaluk Kuukpikensis is niet minder dan spectaculair. Deze dinosauriër is hoog in het noorden van Alaska gevonden en dat maakt alles anders. Het leefde 69 miljoen jaar geleden op die plek, die toen iets warmer was, maar in de donkere wintermaanden toch met sneeuw bedekt zal zijn geweest.

Paleontologen dachten tot nu toe dat dino’s koudbloedig waren, net als reptielen nu. Veel dinosauriërs worden in warmere klimaatgebieden gevonden, wat deze theorie ondersteunt. Maar een koudbloedig dier zou in deze bitterkoude omgeving niet hebben kunnen overleven, het haalt zijn energie immers uit de omgevingstemperatuur.

Dat zet alles dat we denken te weten over deze diersoort op zijn kop. Het hele beeld dat we van dinosauriërs hebben, is opgebouwd rond hun koudbloedigheid. Er zijn twee mogelijkheden, de theorie klopt niet en dino’s waren warmbloedig zoals zoogdieren. Of deze soort heeft zich op de een of andere manier aangepast aan de koude in het noorden.

Er zijn rond 6000 botten gevonden van de Ugrunaaluk Kuukpikensis, die nu worden onderzocht. Het is al duidelijk dat het een vegetariër was, ongeveer 10 meter lang, zo schrijft het internationale ontdekkersteam in het vakblad Acta Palaeontologica Polonica. Het is familie van de hadrosaurus, een soort die veel verder zuidelijk leeft.