Spaarlust door grijze haren


Hoe kun je mensen overtuigen dat ze voor hun pensioen moeten sparen? Door ze kunstmatig oud te maken.

Superbelegger Warren Buffett, een van de rijkste mannen ter wereld, stond als student voor een kapperszaak. Hij moest echt zijn haren laten knippen, ze waren veel te lang. De kapper wilde daar 10 dollar voor hebben. Toen hij de prijs hoorde, besloot Buffett weer naar huis te gaan, matje en al.

Jong sparen is oud cashen. Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com.
Waarom? ‘Ik besefte dat ik op het punt stond 300.000 dollar uit te geven aan een knipbeurt’, vertelde hij later aan zijn biograaf.

Wat Buffett had berekend was hoeveel rente op rente hij in de loop van zijn leven op die 10 dollar kon hebben. Als gepensioneerde zou de knipbeurt hem na 45 jaar en 7 procent rente drie ton kosten.

Wat de anekdote aantoont, is dat het vooral voor jonge mensen aantrekkelijk is om te sparen voor hun pensioen. Tijd is in hun voordeel, rente stapelt zich op rente.

Toch doen veel te weinig mensen dat. Vandaar dat onderzoekers experimenten doen met het zogenoemde Proteus effect. Daarbij worden jongeren met hulp van software kunstmatig oud gemaakt om ze te laten beseffen dat ze niet altijd jong zullen zijn. Een blik op jezelf als oudere vergroot je behoefte om flink te sparen met 30 procent, ontdekten economen van de Kellogg School of Management en Stanford in de VS. Wil het met je eigen spaarrekening niet opschieten, kijk dan vooral in de spiegel na een avondje flink stappen.

Follow Faqtman on Twitter