Spaanplaat werkt tegen orkaan


cycloon

Het is een bekend beeld: een orkaan is aangekondigd en mensen timmeren spaanplaat tegen hun ramen. Maar werkt dat eigenlijk wel? Om die vraag te beantwoorden, hebben onderzoekers van de Australische James Cook University hun ‘windborne debris generator’ aangezwengeld om allerlei troep op spaanplaat af te vuren.

Het antwoord is ja, spaanplaat (17 millimeter) kan je ramen beschermen, maar er zijn grenzen. Een orkaan heet in Australië (en Azië) een cycloon en is ingedeeld in verschillende categorieën. Tot een categorie II, de een na zwaarste, hield het spaanplaat rondvliegende troep tegen. Zelfs rondvliegende blokken hout van 4 kilo kwamen met 50 kilometer per uur niet door de platen gemaakt van houtvezels heen.

Pas toen er in de cycloonmachine bij hardere winden zwaardere materialen werden gegooid, brak het spaanplaat. In Australië komen cyclonen voor waarbij de bakstenen je om de oren kunnen vliegen. Maar ook daarbij gold, dat de platen wel bescherming boden, door de objecten met 80 procent af te remmen. Daardoor vliegt een baksteen minder hard door een woonkamer.