Sovjet Unie wilde atoombom op maan


atoombom

De Sovjet Unie is van plan geweest om een atoombom op de maan te laten ontploffen. Tot die conclusie komt de Duitse historicus Matthias Uhl na het uitpluizen van een Moskous archief. Zo wilde de socialistische heilstaat in 1958 zijn macht demonstreren aan de hele wereld. De Koude Oorlog was net begonnen en het leek de dictatoriale leiding van het land een goed idee om te laten zien dat ze tot alles bereid waren.

Technisch was het mogelijk. De Sovjet Unie had al een goed werkende ruimtevloot. Het idee was om een bom op een raket te bevestigen die en die op de maan te richten. De bom, van een zelfde kracht als die op Hiroshima, zou bij het raken van het maanoppervlak af moeten gaan. Wetenschappelijke waarde had het experiment niet.

Een team ging de mogelijkheden bestuderen. Zij kwamen na enkele maanden bedremmeld terug, het zou te gevaarlijk zijn. De bom zou bij de lancering kunnen exploderen. Of erger nog, op een paar kilometer hoogte. Dan zou een groot deel van het land radioactief bestraald worden. Dus besloot de Opperste Sovjet om het project maar te schrappen.

Uhl werkt voor het Duitse Instituut in Moskou en spreekt vloeiend Russisch. Hij ontdekte eerder in een archief het persoonlijke dossier over Hitler van de Sovjet-dictator Stalin. Daaruit bleek dat de grote communistenleider grote bewondering had voor het hoofd van Nazi-Duitsland. Het verscheen in het Nederlands onder de titel Het Boek Hitler.