Sovjet maankarretje gevonden


Dankzij het Nasa project om de maan helemaal in kaart te brengen, vinden we nog eens wat. Een Sovjet maankarretje bijvoorbeeld.

Hij heet de Lunokhod II en in 1973 was het een laatste poging van de Sovjet Unie om nog iets in de glorie van de Nasa-maanlandingen te delen. De Lunokhod werd naar de maan gestuurd om zelfstandig over het oppervlak te rijden en metingen te verrichten.

De Lunohod II. Vooral de sporen zijn goed te zien. Het karretje reed 37 kilometer.
De Lunohod II. Vooral de sporen zijn goed te zien. Het karretje reed 37 kilometer.

Daar deed het karretje vijf maanden lang trouw zijn werk. Gedurende de dag laadde het de batterijen op via zonnepanelen, tijdens de maannacht zorgde een interne atoomreactor ervoor dat het karretje niet te veel afkoelde.

Maar toen het karretje vast kwam te zitten in een krater was het afgelopen en verloren de Sovjets het signaal. Maar afgelopen week is Lunokhod gevonden. De Nasa satelliet Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) maakt momenteel duizenden foto’s om de maan helemaal in kaart te brengen.

En daarop is Lunokhod II nu gevonden. Hij blijkt 37 kilometer te hebben afgelegd in 1973, een grotere afstand dan ooit een ander door mensen gemaakt karretje buiten de aarde heeft gereden.

Zo zal het er uit hebben gezien.
Zo zal het er uit hebben gezien.

De vondst is goed nieuws voor miljardair Richard Garriott. Hij kocht de Lunokhod begin jaren negentig uit de failliete boedel van de voormalige Sovjet Unie. Garriott, die in 2008 ook al ruimtetoerist was, heeft er overigens niets aan. Het karretje geeft geen kik meer en is bedolven onder het maanstof. Er zal een missie heen moeten om de Lunokhod te redden.