Sorry heren: te groot is ook niet goed


meetlint

Het is een goed bewaard geheim onder vrouwen: de omvang doet ertoe. Sommige dames hebben wel degelijk voorkeur voor een groter exemplaar. Maar te groot is ook niet goed. Althans, volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Nature. Okay, de studie gaat over schaaldieren, maar er zijn volgens de onderzoekers wel degelijk algemene conclusies uit te trekken.

De wetenschappers, van het Smithsonian National Museum of Natural History, bekeken de fossielen van mosselkreeften gedurende een tijdspanne van 20 miljoen jaar. Daardoor zijn evolutionaire veranderingen goed zichtbaar. Wat ze opviel was dat sommige kreeften een grotere schaal hadden om meer ruimte te bieden aan hun geslachtsorgaan. Aangezien dat bij een mosselkreeft een derde van zijn interne ruimte inneemt, zegt dat wat over de omvang dat het orgaan heeft.

Maar de soorten die een grote moesten herbergen, hadden een tien keer grotere kans om uit te sterven, ontdekten de onderzoekers. Op korte termijn zullen ze er heus wel voordeel van hebben gehad. Waarschijnlijk in de vorm van grote aandacht van vrouwtjes. Maar evolutionair was het niet vol te houden. Volgens de wetenschappers die dit onderzoek doen, gaat zo veel energie zitten in het maken van het grote geslachtsdeel, dat de dieren gevoeliger zijn voor voedselschaarste.