Sonde slaat op Mercurius


De sonde Messenger is niet meer. Na elf jaar trouwe dienst heeft Nasa het vaartuig op de planeet Mercurius gestort. Daarmee deed Messenger nog één experiment, waarbij de ruimtevaartorganisatie meer te weten hoopt te komen over deze planeet.

De brandstof was bijna op, dus veel kon de sonde ook niet meer. Er werden nog een laatste foto naar aarde gestuurd (hierboven) en daarna deed de zwaartekracht van Mercurius zijn werk. Met 14.000 kilometer per uur sloeg de sonde donderdagavond om 21.46 uur Nederlandse tijd op de planeet.

Nu het stof enigszins is gaan liggen, is zichtbaar dat daarbij een krater van 16 meter doorsnee is ontstaan. Die zal toekomstige bezoekers van de planeet herinneren aan de ruimtevaart aan het begin van de 21ste eeuw. Dat bezoek kan overigens nog lang duren, op Mercurius wordt het meer dan 400 graden.

Als laatste teken van leven, verzond de sonde een boodschap die ooit was geprogrammeerd voor dit soort gevallen. ‘Ik denk dat het tijd is dat ik afscheid neem van vrienden, familie en fans.’ Daarna sloeg het vaartuig te pletter op de dichtst bij de zon staande en kleinste planeet in ons zonnestelsel.

Messenger heeft meer dan 250.000 foto’s van Venus en Mercurius naar aarde gezonden. Dankzij de sonde weten we dat er water is op Mercurius.