Sommigen voelen andermans pijn


Er zijn mensen op onze planeet die niet naar een gewonde kunnen kijken zonder zelf pijn te voelen, zeggen onderzoekers. Bij een experiment aan Monash University in Australië werd vastgesteld dat zo’n twintig procent van de bevolking niet naar een harde tackle kan kijken bij het voetbal, zonder zelf een scheut pijn in het been te voelen.

Twintig mensen met deze vorm van hyper-empathie werden onder de scanner gelegd, terwijl ze keken naar een filmpje waarbij sporters zichzelf pijnlijk blesseren. Daarop was te zien dat mensen daadwerkelijk hersenactiviteit hebben die hoort bij pijn. Sterker nog, ze vertoonden die activiteit in het gedeelte van de hersens dat hoort bij het lichaamsdeel dat op het filmpje werd geraakt.

Opmerkelijk is dat deze personen juist een lagere hartslag vertoonden dan anderen bij het zien van al die kermende atleten. Normaal hebben mensen bij het zien van pijn bij anderen juist een hogere hartslag. Dat zorgt dat het lichaam in een staat van verhoogde waakzaamheid kan komen, zodat je kunt vluchten. Op die manier kun je zelf pijn vermijden door bijvoorbeeld weg te rennen van een bijtende hond.

Bij de invoelende personen werkt dat systeem dus niet. De onderzoekers willen hierna gaan bestuderen waarom niet.