Sommige mensen gevoeliger voor verkoudheid


Ben jij altijd verkouden, maar is je collega nooit aan het snotteren? Dan heb je een grotere gevoeligheid voor het rhinovirus dat de verkoudheid veroorzaakt, hebben onderzoekers van Carnegie Mellon University in de VS ontdekt. Het geheim van je collega zit hem in zijn telomeren, stukjes eiwit aan het einde van je chromosomen.

De onderzoekers stelden 152 proefpersonen bloot aan het verkoudheidsvirus nadat ze hadden gemeten hoe lang de telomeren van deze mensen waren. Hoe langer de telomeren, hoe minder snel een proefpersoon verkouden werd.

Telomeren zijn belangrijk voor het lichaam. Je begint je leven met lange telomeren, maar op volwassen leeftijd beginnen deze af te breken. Hoe korter ze worden, hoe minder goed ze zichzelf kunnen herstellen. Wordt een telomeer te kort, dan breekt hij af en sterft de cel waar hij deel van uitmaakt. Het resultaat kennen we als veroudering.

Korte telomeren worden in verband gebracht met ouderdomsziektes en sommige vormen van kanker. Maar nu blijkt dat ze zelfs een rol spelen bij iets eenvoudigs als een verkoudheid. Omdat telomeren bij iedereen korter worden, kunnen mensen die als jongere al vaak verkouden zijn, later in hun leven rekenen op vrijwel continu gesniffer.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association.