Soldaten krijgen één borst


Groot mysterie in Duitsland. Onder leden van het Wachbataillon beim Bundesministerium der Verteidigung, een ceremoniële eenheid van het Duitse leger, komen opmerkelijk veel gevallen voor van gynecomastia, een aandoening waarbij mannen borsten krijgen. Om de zaak nog gekker te maken, krijgen vrijwel al die soldaten maar één borst, aan de linkerkant van hun lichaam.

Onderzoek door het legerziekenhuis in Berlijn concentreert zich op het enige verschil tussen de ceremoniële soldaten – die bijvoorbeeld wachtlopen bij de residentie van de president – en gewone militairen: hun geweer. Duitse soldaten hebben allemaal moderne wapens, behalve het Wachtbataillon. Daar wordt wacht gelopen met het indrukwekkende geweer Karabiner 98k. Dit wapen stamt nog uit de Tweede Wereldoorlog. Sterker nog, in de jaren negentig ontstond ophef toen bleek dat in sommige Karabiners nog hakenkruizen stonden gegrafeerd.

Dit geweer wordt tegen de linkerkant van het lichaam gedragen en veroorzaakt op de een of andere manier de borstgroei. De soldaten van het Wachtbataillon bleken minder testosteron aan te maken dan een testgroep. De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen waar dat door komt, maar denken dat de druk van het zware geweer tegen de borst een oorzaak kan zijn.