Soldaat krijgt eerste penis- en zaktransplantatie


penistransplantatie

In de VS hebben artsen eerst een menselijke penis getransplanteerd compleet met een scrotum. De 14-uurs operatie werd uitgevoerd op een Amerikaanse soldaat die gewond was geraakt in Afghanistan, deelde Johns Hopkins University in Baltimore mee. Hij was zijn eigen lid bij een explosie kwijtgeraakt.

De transplantatie zou ook ‘de seksuele functies van de jongeman bijna weer normaal moeten maken’, zei de directeur plastische chirurgie, W.P. Andrew Lee. De soldaat vroeg om anonimiteit, maar legde een korte schriftelijke verklaring af. ‘Zo’n blessure is krankzinnig, het is niet gemakkelijk om het te accepteren’, legde hij uit. ‘Toen ik wakker werd, voelde ik me eindelijk weer normaal.’

De penis en het scrotum – zonder testikels – kwamen van een overleden donor. De interventie werd uitgevoerd door een team van negen chirurgen en twee urologen op 26 maart. De patiënt moet volgende week worden ontslagen. Het was niet de eerste penistransplantatie wereldwijd, maar de eerste transplantatie van een penis en scrotum. De eerste succesvolle penistransplantatie werd gemeld in 2015 in Zuid-Afrika. Een ander succesvol geval werd het jaar erna in de VS gedocumenteerd. Ook kent de wereld al een bionische penis.