Solar Impuls over Stille Oceaan


Het zonnevliegtuig Solar Impulse is op zijn route rond de aarde aangekomen in Nanjing in China. Het is de laatste stop in Azië, het door zonne-energie aangedreven vliegtuig staat nu voor de grootste uitdaging van de reis: de Stille Oceaan oversteken. Hoewel het volgens de berekeningen moet kunnen, wordt het een kunststukje met ongekende gevaren.

Van Nanjing zal de Solar Impulse naar Hawaii vliegen, een reis van 8000 kilometer die waarschijnlijk vijf dagen en nachten in beslag zal nemen. Tijdens deze etappe kan nergens worden geland, ook niet ’s nachts. Dat betekent dat de accu’s overdag genoeg moeten worden opgeladen om gedurende de donkere periode door te kunnen vliegen. De piloten moeten dus heel zuinig vliegen. Ze zullen om de beurt de stuurknuppel vasthouden, terwijl de ander slaapt.

Het zonnevliegtuig is met een spanwijdte van 72 meter extreem gevoelig voor tegenwind en moet dus steeds luchtlagen opzoeken waar de wind de juiste richting op waait. Niemand kan voorspellen of dat boven de grootste oceaan van de wereld zal lukken. Voor noodgevallen hebben de twee piloten alleen een rubberboot en een radiobaken.

In juli of augustus moet de Solar Impuls terug zijn in het Midden Oosten, waar de reis begon. De bedoeling is aan te tonen hoe belangrijk zonne-energie kan zijn in de luchtvaart.