Sociale media maken roekeloos


Flckr.com/Christop_aigner

Van social media zoals Facebook en Twitter kunnen mensen helemaal de weg kwijtraken. Volgens wetenschappers van de Universiteit of Pittsburg is vijf minuten per dag voldoende om jezelf helemaal te verliezen in roekeloos gedrag.

In hun paper ‘Are close friends the enemy’ leggen de Amerikaanse wetenschappers Andrew Stephen en Keith Wilcox uit hoe positieve commentaren van vrienden ervoor kunnen zorgen dat je compleet overloopt van zelfvertrouwen en dat kan hele vervelende gevolgen hebben.

Stephen legt uit: “Dit is het eerste onderzoek naar het verband tussen sociale netwerken en zelfbeheersing. Wij hebben bewezen dat Facebookgebruikers minder zelfbeheersing hebben en dit leidt onder andere tot meer overgewicht en grotere schulden dan niet-Facebookers.”

De onderzoekers gingen aan de slag met een groep van duizend proefpersonen waarvan ze gegevens zoals lengte, gewicht en kredietstatus opschreven en ontdekten dat de mensen die het meeste plezier uit de site haalden, ook het meest beinvloed werden.

In een experiment moest de ene helft van de proefpersonen Faceboeken terwijl de anderen naar CNN.com moesten gaan. In de ruimte waren mueslirepen en koekjes aanwezig. De Facebookers grepen vaker naar de slechte zoetigheden dan de mensen die op de nieuwssite hadden gekeken.

Ook bleken mensen die op de sociale netwerksite hadden gezeten veel eerder op te geven dan mensen die bijvoorbeeld op entertainmentsite TMZ.com waren geweest. De Facebookers legden een moeilijke puzzel eerder naast zich neer dan de andere groep.

De wetenschappers raden beleidsmakers aan om meer onderzoek te doen naar de invloed van sociale media op gedrag omdat deze sites blijkbaar een groot negatief effect kunnen hebben, psychologisch en sociaal.

Foto: Flckr.com/Christop_aigner