Sociale media helpen Corona te verspreiden


twitter

Sociale media zijn de belangrijkste bron van misinformatie, nepnieuws en misleiding op het gebied van Corona. Je kunt zelfs zeggen dat Facebook, Twitter en andere kanalen de ziekte actief helpen verspreiden. Dat blijkt uit een studie van de Canadese McGill University naar de rol van informatie tijdens de pandemie. Niet voor het eerst overigens.

Aan de studie deden 2500 mensen mee. Ze moesten aangeven of bepaalde beweringen over Covid-19 waar waren en ze vertelden hoe belangrijke sociale media waren voor hun informatievoorziening. Hoe meer ze Twitter en Facebook gebruikten, hoe vaker ze geloofden dat Corona bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door 5G.

Opmerkelijk was dat vooral mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum sociale media gebruikten als nieuwsbron. Zij geloofden dus ook vaker idiote theorie├źn. Zoals de veelgehoorde meme dat Bill Gates verantwoordelijk is voor de pandemie.

Ook was er een grote overlap met mensen die behoren tot de groep die tegen alle vaccinaties is, omdat ze geloven dat die mensen juist ziek maken. Ook deze groep is zeer actief op socials, waar dezelfde berichten vaak eindeloos heen en weer pingpongen.