Soap opera’s wekken agressie op


Lange tijd zaten games en muziekclips in het verdomhoekje. Nu is het de beurt aan soap opera’s. Je wordt er agressief van.

Als er weer eens een tiener zijn geweer leegschiet op schoolgenoten, dan staan commentatoren vaak gelijk klaar met het opgeheven vingertje. Het zal wel komen door first person shooters en andere gewelddadige videospelletjes. En anders wel door rapvideo’s waarin de gangsta lifestyle wordt verheerlijkt.

Zo’n zelfde vingertje kun je nu ook opheffen tegen je partner als je ruzie hebt. Spreek daarbij de volgende zin uit: ‘je bent onredelijk omdat je te veel naar Onderweg naar Morgen kijkt’.

Goede tijden, agressieve tijden

Krijg je dan een niet-begrijpende blik van je partner, dan kun je er bij vertellen dat het door wetenschappelijk onderzoek is bevestigd dat je minder leuke relaties krijgt door soap opera’s. Aan de Iowa State universiteit in de Verenigde Staten hebben ze ontdekt dat typisch vrouwelijke ‘relationele agressie’ in soap opera’s (uitsluiting, roddel, pesten) de kijkster in een verhoogde staat van agressie brengt.

Er staat inderdaad kijkster, want het effect is alleen waargenomen in een groep van 250 vrouwelijke proefpersonen. Die vertoonden na een filmpje met vrouwen die elkaar op een soap opera-achtige manier de voet dwars zetten net zo veel agressie als na een film met geweld. Na een onschuldig filmpje vertoonden ze dat niet.

Het onderzoek staat in – hoe kan het ook anders – het wetenschappelijke vakblad Aggressive Behavior.

Follow Faqtman on Twitter