Zeldzame planten langs snelweg


Stel je een snelweg door een industrieel gebied voor. Wat zou er in de berm groeien? Jawel, zeldzame bloemen en planten.

Het Duitse Roergebied was deze zomer culturele hoofdstad van Europa. Om dat te vieren werd in juli de snelweg A40 tussen Duisburg en Dortmund tijdelijk afgesloten om er een feestje te houden. Duizenden mensen fietsten over de snelweg of picknickten in de berm.

Onder de bermtoeristen waren 70 biologen van verschillende universiteiten. Zij hebben nu een eindrapport uitgebracht van de bloemen en planten die ze vonden aan de rand van de weg.

Hertshoornweegbree: normaal alleen aan de kust...
Opmerkelijk: daaronder zitten veel zeldzame planten. Zo vonden de biologen grote hoeveelheden bezemkruiskruid, een van oorsprong Zuid Afrikaanse plant.

Ook hertshoornweegbree werd veel gevonden. Opmerkelijk, want deze plant komt normaal alleen aan de kust voor omdat ze een voorliefde heeft voor zilt water. De biologen denken dat het strooizout in de wintermaanden zorgt dat deze plant zich langs de snelweg thuis voelt.

In totaal groeien er 440 verschillende bloemen en planten langs dit stuk A40, een van de drukste snelwegen van Europa in een van de meest industriële gebieden. Kennelijk voelen ze zich thuis in de wereld van remschijfschaafsel, kooldioxide, koelvloeistof en ruitenwissersproei.

Follow Faqtman on Twitter