Snellezen leidt tot onbegrip


tekst

Het leven gaat steeds sneller. We proppen meer in minder tijd en denken daarmee een beter leven te leiden. Ook lezen mag niet veel tijd meer kosten. Er zijn allerlei seminars in de aanbieding waar je leert sneller geschreven tekst tot je te nemen. Vooral voor studenten die veel boeken moeten doorploegen is dat handig, lijkt het.

Toch is het beter je geld in je zak te houden en iets minder snel te lezen, zeggen onderzoekers van de University of California in San Diego (VS). Ze onderzochten snelleestechnieken en de gevolgen daarvan op het tekstbegrip. Het slechte nieuws: hoe sneller je leest, hoe minder je van de stof opneemt. Er gaat niets boven aandachtig en dus langzaam lezen, toonden verschillende experimenten aan.

De gemiddelde mens neemt 200 tot 400 geschreven woorden per minuut op. Sommige technieken beloven deze hoeveelheid te verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Maar boven de 400 woorden per minuut verdwijnt al snel het begrip en de samenhang van de tekst. Dat komt volgens de onderzoekers doordat onze hersens iets achterlopen bij onze ogen. Wie een woord leest als ‘heks’ en even later in de zin ‘Doornroosje’ heeft even tijd nodig om die twee begrippen bij elkaar op te tellen en door te hebben dat deze twee personen interactie met elkaar hebben.

De meest snelleestechnieken verbeteren juist het opnemen van de woorden, niet het verwerken van wat we net hebben gelezen. Dus blijft de flessenhals in het hoofd gewoon bestaan en begrijpen we niet wie die heks is die de hele tijd terugkomt op de pagina. Dat valt veel minder goed te trainen, schrijven de onderzoekers in Psychological Science. Ze zijn ook kritisch op nieuwe snelleesapps, die de woorden van een tekst in hoge snelheid op je afvuren. Daardoor ontgaat het verband van een zin je helemaal, je kunt niet meer even terug of vooruit om een tekst te snappen.