Sneller remmen dankzij spinazie


Wie net spinazie of eieren heeft gegeten, heeft een sneller reactievermogen, blijkt uit nieuw onderzoek aan Nederlandse universiteiten.

Voeding heeft grotere invloed op ons gedrag dan vaak gedacht. Nu blijkt dat het aminozuur tyrosine een gunstig effect heeft op ons reactievermogen. Tyrosine komt voor in onder meer spinazie, eieren, hüttenkäse en soja. Het helpt bij de aanmaak van dopamine. Tekort kan leiden tot depressie en apathie.

Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam na experimenten. Testpersonen kregen opdracht om goed naar een beeldscherm te kijken. Als er een groen pijltje verscheen, moesten ze zo snel mogelijk de knop indrukken met de juist richting van het pijltje. Verscheen een rood pijltje op het scherm dan moesten de deelnemers niets doen.

Deze test deden ze twee keer op verschillende dagen. De ene keer kregen ze sinaasappelsap te drinken met tyrosine. De andere keer zat er slechts een placebo in. De deelnemers presteerden beter als ze sap met tyrosine hadden gedronken. In het verkeer zou dat betekenen dat ze sneller zouden hebben geremd voor een plots overstekende kind of hond. Cognitief psycholoog Lorenza Colzato publiceert over de resultaten in het tijdschrift Neuropsychologia.

Volgens haar zijn er meer voordelen van tyrosine. ‘Voedingssupplementen met tyrosine en tyrosine-rijk voedsel kunnen het cognitieve vermogen op een goedkope en gezonde manier verhogen. Daardoor zijn ze te verkiezen boven Ritalin en Modafinil, middelen waar studenten nog weleens naar grijpen om hun academische prestaties te verbeteren. Tyrosine is veilig en zonder recept verkrijgbaar’, aldus de onderzoekster in een persbericht. Popeye zat er dus niet heel ver naast.