Sneller dan het licht?


Enterprise

Wat nu nog science fiction is, zou over honderd jaar realiteit kunnen zijn. Een Australische fysicus denkt dat we dan Warp-drive kunnen hebben, een motor die een ruimteschip sneller dan het licht laat reizen, zoals het Starship Enterprise in de serie Star Trek. Althans in theorie. Het probleem is dat de materialen die nodig zouden zijn voor de bouw van de warp drive, alleen te halen zijn met ruimteschepen die een warp drive hebben.

De Australische natuurkundige Geraint Lewis van de Universiteit van Sydney gelooft dat hij de sleutel van de warp drive in Einsteins eeuw oude relativiteitstheorie heeft ontdekt. Zoals de Britse krant Daily Mail meldt, denkt Lewis dat het mogelijk is om tijd en ruimte te buigen. Op dat principe is de Warp-drive gebouwd.

Lewis denkt dat het mogelijk is de ruimte rond een sterrenschip sneller te bewegen dan het licht. Je zou, in theorie, de ruimte voor en om een schip kunnen verstoren en comprimeren, terwijl diezelfde ruimte wordt uitgerekt achter het schip. Het resultaat zou een een hogere snelheid dan het licht zijn.

Toch is de kromming van de ruimte een utopie zo lang we de materialen en technieken niet hebben. De spullen die Lewis nodig heeft voor een machine die de ruimte vervormt, zijn op aarde waarschijnlijk niet eens aanwezig. Je hebt namelijk stoffen nodig die een negatieve energiedichtheid hebben – en die zijn nog niet ontdekt. Er zijn wel aanwijzingen dat dergelijke materialen in de ruimte aanwezig zijn, maar waar?