Sneeuwkanonnen op de Noordpool


ijsbeer

Probleempje: de Noordpool wordt in een alarmerend tempo warmer. Afgelopen november werden temperaturen gemeten die liefst twintig tot dertig graden hoger lagen dan normaal. Het ijs smelt, de ijsberen verdrinken, de zeespiegel stijgt. Maar als de mens zo slim is om al die broeikasgassen in de atmosfeer te pompen, zijn we dan ook niet slim genoeg om dat probleem op te lossen?

Het antwoord luidt – misschien – ‘ja’.

Een internationale groep wetenschappers onder leiding van de Arizona State University (VS) heeft een plan bedacht dat erg veel lijkt op de praktijk in veel Europese wintersportgebieden. Ze willen een soort sneeuwkanonnen inzetten op de Noordpool. Die moeten zorgen dat het ijs niet verdwijnt.

De opzet is simpel: door windkracht aangedreven pompen zullen zeewater boven het bestaande ijs vernevelen. Doordat een deel van de nevel verdampt, onttrekt dat warmte aan de luchtlaag net boven het ijs. Daar is het dus koud genoeg voor een ander deel van de nevel om aan te vriezen. Op deze manier moet het mogelijk zijn om op korte termijn een meter ijs toe te voegen aan de Noordpool.

Het enige bezwaar tegen dit briljante plan is dat er 10 miljoen vernevelaars nodig zijn en even zovele windturbines om ze aan te drijven. En dat op een van de moeilijkst bereikbare plekken ter wereld. Waar de kans dat je met turbine en al door het ijs zakt de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Waar haal je bovendien al die turbines vandaan? Om ze te bouwen is al 100 miljoen ton staal nodig. De jaarlijkse staal-output van de VS is 90 miljoen ton. Het plan lijkt dus te sneuvelen in schoonheid, nog voor één ijsbeer is gered.

Het is niet het eerste buitenissige plan om de Pool te redden. Nasa heeft gestudeerd op een plan om een soort scherm in de ruimte te hangen zodat zonlicht de noordelijkste regionen van onze planeet niet bereikt. Dat plan kost een half biljoen dollar.